Indrapporter spøgelsesnet her
I samarbejde med:
Limfjorden er Hjemsøgt af Spøgelsesnet
Problemet med spøgelsesnet er større i Limfjorden sammenlignet med andre farvande i Danmark. Spøgelsesnet dækker over fiskegrej, som er bortkommet, glemt eller efterladt. Det kan eksempelvis være tejner, ruser eller bund- og flydegarn uden den lovpligtige mærkning med navn og adresse på bøjen. Spøgelsesnet udgør et problem for Limfjorden af flere årsager:
-
Plastiknet nedbrydes over tid til mikroplast, som frigives til vandsøjle og sediment. Mikroplastpartiklerne inkorporeres i fødekæden og dermed også den føde, som vi mennesker indtager. Mange net indeholder også blyliner, som ligeledes er en kilde til forurening af vores fælles fjord.
-
Spøgelsesudstyr fisker videre, når det bliver efterladt og udgør dermed dødsfælder for blandt andet fisk, hummer, krabber, havfugle og -pattedyr, som fanges i udstyret og ender deres dage der.
Limfjordsrådet var blandt de første, der satte fokus på forekomsten af spøgelsesnet i Limfjorden, da bjærgningen af 3 kendte spøgelsesnet i 2019 hurtigt viste, at omfanget var langt større.
Lige siden har Limfjordsrådet arbejdet med spøgelsesnet for at komme problemet til livs ved dels at udarbejde et indrapporteringsværktøj (som du finder via linket øverst), så det bliver nemmere at finde de områder, hvor der ligger tabte eller efterladte fiskeredskaber, facilitere og finansiere opsamling af spøgelsesnet og ikke mindst få italesat problemet, så der kan skabes en adfærdsændring. I videoen her findes en guide til, hvordan man indrapporterer bortkommet eller fundet spøgelsesnet.
Nyt projekt skal både bjærge net og forebygge problemet
Indsatsen med at befri Limfjorden for spøgelsesnet fortsætter under projektet Liv i Limfjorden, som er finansieret af Den Europæiske Union og Fiskeristyrelsens pulje til indsats mod marint affald.
Projektet består af to indsatsområder:
- En opsamlingsindsats, hvor flere hundrede tons spøgelsesnet forventes at blive bjærget fra Limfjorden, Aalborg Bugt og fra et skibsvrag i Øresund igennem 2023-2025.
- En forebyggende indsats, som vil sætte spot på de negative konsekvenser spøgelsesnet har på fjorden og hvordan vi i fællesskab med erhvervsfiskere, fritidsfiskere og lystfiskere kan gøre op med problemet.
Hvis du gerne vil følge projektets udvikling, så følg os på Facebook.
En stor indsats i fællesskab med lokale aktører
Limfjordsrådet udfører oprydningsindsatsen med samarbejdspartnerne Levende Hav, North Nature, DTU Aqua, Aquamind, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og Foreningen Muslingeerhvervet. Dertil bidrager en række frivillige og lokale fiskeriforeninger til oprydningen: Dansk Amatørfiskerforening, Fritidsfiskerforeningen, Hals og Omegns Fritidsfiskerforening og Limfjordsgruppen Øst samt frivillige hos Limfjordsmuseet. Den forebyggende indsats udføres i samarbejde med Alkymedia og DTU Aqua.
Er du interesseret i at bidrage til opsamling af spøgelsesnet, eller har du viden om emnet, som du gerne vil dele med os, så tag kontakt til limfjordsrådet@aalborg.dk eller find kontaktoplysninger på projektledere her under fanen "Sekretariatet".
Liv i Limfjorden – Fri for Spøgelsesnet er et projekt finansieret af Fiskeristyrelsen og Den Europæiske Union.
Se Indberettet Spøgelsesudstyr
På nedenstående kort kan du skabe dig et overblik over de indberettede og bjærgede spøgelsesnet:
Ved fejlmelding kontakt: henrik.rosenskjold@aalborg.dk eller på tlf. +45 2520 2447.
UDARBEJDELSEN AF INDRAPPORTERINGSVÆRKTØJET ER SKET MED HJÆLP FRA DISSE AKTØRER:
Projekts danske partnere (KL, SEGES og Limfjordsrådet) har udarbejdet folderen: ”Lokalt forankrede vandområdeplaner – hvordan skabes en øget lokal involvering i fremtidige vandområdeplaner?”