Foto og video
Masterplanen for Limfjorden (Limfjorden i balance) indeholder fem emner: fjorden, oplandet, naturen, klimaet, forankring og merværdi. Nedenfor er eksempler på, hvordan Limfjordsrådet arbejder med de forskellige emner. Alle videoer og billeder er til fri afbenyttelse når blot Limfjordsrådet krediteres.
Fjorden
Den biologiske balance i Limfjorden skal genoprettes, og fiskene skal tilbage i fjorden. Stenrev etableres, ligesom tidligere tiders strandenge, holme og øer gendannes. Mest miljø for indsatsen opnås ved koordineret indsats af alle, der benytter fjorden.
Iltsvind i Halkær Bredning i sensommeren 2022
Coasteren kommer med sten fra Norge til etablering af stenrevet ved Livø (2017)
Sten udlægges på fjordbund omkring Livø i 2017
Oplandet
Kvælstoftilførslen er et af fjordens store problemer. Ophobede næringsstoffer og punktkilder er andre. Næringsstofferne skal bremses tæt på kilden. Helhedsplanlægning gennemføres i oplandet med fokus på synergi mellem næringsstoftilbageholdelse, natur og biodiversitet, reduktion af klimagasudledning og klimatilpasning.
Etablering af vådområde til at fjerne kvælstof i Fiskbæk i Viborg Kommune i 2016
Hund Sø på Mors ganske kort til efter genetablering i 2017
Naturen
Limfjorden klimakortlægges på tværs af kommunegrænser. Oversvømmelser parkeres, hvor de ikke gør skade, og vandløbsslyngninger genskabes. Klimagasser bliver i jorden når lavbundsarealer gøres vådere.
Oversvømmelse i Ryå i februar 2018
Ryå løb kraftigt over sine bredder i februar 2018.I baggrunden ses "den hvide bro"
Klimaet
Vandområdeplaner og klimaindsatsen samtænkes med naturindsatsen. Naturindsatsen omkring Limfjorden understøtter de nationale mål om bedre biodiversitet og udvider den eksisterende natur. Fri dynamik på naturens egne betingelser i naturforvaltningen.
Lavbundsprojektet ved Strande Enge blev etableret i sommeren 2022 og er et eksempel på klimaindsatsen i oplandet til Limfjorden
Forankring og merværdi
En Limfjord i balance kræver ejerskab. “Det gode liv” styrkes med en rig natur. Bæredygtig erhvervsudvikling understøtter de andre indsatser. En Limfjord i balance giver store gevinster for lokalsamfundet og for de besøgende.
Koldby Skole i gang med strandoprydning i forbindelse med "strandoprydningsprojektet" i 2021
I Fjordhaven i Løgstør er medlemmer i 2017 i gang med at sortere og høste muslinger. Der er etableret fire Fjordhaver i Limfjorden i perioden 2015-2017
Spøgelsesgarn opfisket i Limfjorden i 2019 (foto: Jesper Jensen)